הדרכה להורים
קודם כל - מזל טוב! שתרוו ממנו נחת, וגידול קל.
צריך לבדוק שאין שום הוראה מיוחדת בקשר לברית במכתב שיחרור. לאחר מכן לחפש מוהל שזמין באזור ובשעה, יש להחליט היכן עושים את הברית ובאיזה שעה.
כשמתקשרים למוהל יש להצטייד במכתב שחרור, או לשלוח לו צילום של המכתב. [לצורך נתונים הטכניים משקל, גיל הריון , צהבת, סוג דם, מצב בריאותו של התינוק].
את הברית יש לבצע רק כשרמת הבילירובין במגמת ירידה שזה מראה על תפקוד כבד מיטבי, ויש לשאול את המוהל כי בזה יש דעות חלוקות מאיזה רמה אפשר למול.
מהי צהבת?
האם צהבת עולה לאחר הלידה?
מה גורם לעליית הצהבת?
שאלת השאלות.
- אז ראשית – אני רוצה להבהיר שעדיף מוהל מכיון שמוהל זה מקצוע שהוא הלך ללמוד ובזה הוא התמקצע, וזה לא משהו "מהצד" [בדרך כלל רופאים לא מבצעים הרבה בריתות] כ- 75% מהבריתות בארץ נעשים ע'י מוהלים עם אפסי אחוז של סיבוכים למשל בשנת 2016 נימולו בישראל 65,000 תינוקות מתוכם 60 הגיעו לבית חולים לאחר הברית שמתוכם 45 היו על דימומים שזה כ 0.09%.
- דבר שני – לא כל רופא זה מעלה מכיוון שבדרך כלל רופא עיקר המקצועיות שלו היא בידע [במוח] ולא בפרקטיקה [בידיים] [אא'כ הוא רופא כירוג, נשים, אורולוג, מרדים.]
- דבר שלישי – רופא שמצליח בתחום שלו לא נהיה מוהל….. [אא'כ זה אידיאולוגית אצלו]

אתם רוצים רופא שיוכל לתת זריקה לילד שלא יכאב לו, וזה באמת חשוב. אבל צריך לדעת שגם בזריקת הרדמה [הזריקה שנעשית בחדר צדדי בדרך כלל] יש כאב גדול ואולי יותר מהברית עצמה ובזמן שרופא עושה את ההרדמה מוהל יוכל לעשות כ-2 בריתות...
בנוסף, יש בזריקה סיכון. אומנם הסיכון הוא נדיר אך חשוב לדעת שהוא קיים, וניתן להגיע לאותה תוצאה של הזריקה, בלי להזריק חומר לגוף.
תוכלו לשמוע כאן את דעתו של דר' זאב שנקמן, רופא מרדים מומחה [שהוא ג'כ מוהל ממוחה] על זריקת הרדמה...
- למרוח על אזור הברית כ-3 שעות לפני הברית משחת EMLA
- לתת אקמול כשעה לפני הברית.
- אני נותן לתינוק גזה עם סוכר ענבים [זה מפריש במוח חומר שנקרא דופמין] שהוא גורם להרגעה.
- בתחבושת אני שם חומר אילחוש שמרגיע את התינוק.
בשביל לקבל הסמכה ממשרד הבריאות והרבנות הראשית, אמור המוהל לעבור קודם כל הסמכה ממוהל שלימד אותו והסמיך אותו, רק לאחמ'כ הוא יכול לגשת לבקש סמכה מהוועדה הבין משרדית [הרבנות הראשית ומשרד הבריאות] ובשביל לקבל את הרשיון הוא צריך לעבור 3 מבחנים עיוני-הילכתי, מעשי [ע'י פקח מטעם הוועדה] ,מבחן רפואי ע'י ועדת רופאים ומוהלים, [כל התהליך לוקח כ-שנתיים]. אחוזי הסיבוכים מברית המילה הם אפסיים לעומת כל ניתוח אחר שנעשה ע'י רופאים.
בהלכה לא כתוב משקל מסויים, והדעה הרווחת היא שבין 2.200 ל 2.500 כבר אפשר למול אבל צריך לבדוק את כל הפרמטרים האחרים [גיל הריון, עלייה במשקל ועוד] כל מוהל יש את הכללים שלו ולכן צריך להתייעץ עם המוהל.
- יש לקלח את התינוק לפני ברית המילה
- לדאוג שיהיה כרית לברית [עדיף שתיהיה קשיחה]
- 3 חיתולי בד מכובסים / 3 טיטולים / מגבונים ומוצץ / 2 טליתות / ייו + גביע, בשמים [נענע, הדס]
- 2 כוסות חד פעמי.
- לקנות בבית מרקחת משחה בשם בפנטן פלוס [לאחרי הברית] וכן אקמול או נובימול
- יש להאכיל את התינוק כשעה לפני הברית,
- באם אתם מעוניינים למרוח משחת אמלה יש למרוח כ-3 שעות קודם הברית.
יש למרוח סביב איבר הברית את המשחה, ולאחמ'כ יש לחתוך מכפפה חד פעמית "אצבע" אחת בגודל האיבר [לעשות חור בקצה הכפפה שיוכל לתת שתן] ולהלביש אותה על האיבר ולהדביק פלסתר בקצה הכפפה לאזור הבטן, יש לחזור על הפעולה הנ'ל כל שעה עד הברית [3 פעמים]
בברית רגילה אמור לקחת הפעולה עצמה בין 30 שניות לדקה. אם זו ברית מסובכת [סיפוספדיאס, מיקרו פין, קורדי] התהליך לוקח מעט יותר זמן. לאחר הברית אני לוקח את התינוק בשביל להוריד תחבושת ולשים את התחבושת הנמסה על הברית, ומנקה את המקום כדי שהאמא תקבל תינוק נקי.
יש להמשיך להאכיל אותו כרגיל [הוא יותר ישנוני בגלל האילחוש] בזמנים שהוא רגיל לאכול. יתכן ויהיה בטיטול קצת אודם וזה לא דם, אלא השתן שהוא נותן, מוציא מהחבישה את הצבע לטיטול.
יש להתנהג אתו כילד רגיל לכל דבר, אפשר לקלח אותו מיום למחרת בבוקר. אין צורך לשים שמן ולא ל"קשור את הרגלים" הכל כרגיל, החבישה הנ"ל עושה את הפעולה בצורה הטובה ביותר, וכשהיא תסיים את פעולתה היא תיפול לבד.
בלילה הראשון בדרך כלל זה הלילה שיותר קשה לתינוק. האילחוש מתפוגג [גם חומר ההרדמה בזריקה כבר מתפוגג….] ולכן כדאי להצטייד עם אקמול או נובימול ולתת לו בלילה לפני השינה [המינון כפי שמצויין ע'ג האריזה].
לאחר שהחבישה נופלת יש למרוח את המשחה בפנטן פלוס על מקום הברית [סביב הפין] היא מאחה את הרקמות ומרגיעה, בכל החתלה עד 3 פעמים ביום למשך שבועיים מהברית.